Fieldlab

Fieldlab circulair ondernemen

De transitie van een lineaire naar een circulaire economie vraagt om versnelling. Om een doeners mentaliteit. We willen een brug slaan tussen de toenemende urgentie en het daadwerkelijk doen in de praktijk. Door een plek te maken waar jong talent na het MBO kan werken aan verandering: dit is het fieldlab circulair ondernemen.  

Het fieldlab is een fysieke plek in Meppel voor circulaire innovatietrajecten. Het heeft de faciliteiten om producten te ontwikkelen en te testen. Te verwerken en produceren. Productontwikkeling, bereik genereren voor de producten, impact maken, netwerk vergroting en professionele vaardigheden maken deel uit van de fieldlab experience. Dit in aanvulling op het circulair lab van NICE in de Gasfabriek Meppel. Niet los daarvan, maar verbonden.

aanpak

Jongeren kunnen na het behalen van hun diploma aan de slag in het fieldlab om hun eigen idee of het idee van een mkb’er van circulair ondernemen aan de slag op het gebied van circulair ondernemen. Het lab biedt faciliteiten en ondersteuning om de (voedsel)producten te ontwikkelen en te testen, door te ontwikkelen en te produceren.

verbonden met circle of f00d

In de wereld van Circle of Food  bestaat afval niet, afval is een grondstof. Onze missie is om het circulaire voedselsysteem de standaard maken. Dit doen we door lokale ondernemers te helpen die met reststromen of tijdelijke overschotten zitten. 

Maar bij het ontwikkelen van nieuwe producten van reststromen liepen ook tegen dingen aan, bijvoorbeeld het vinden van producenten die aan deze initiatieven mee willen werken. Het is ontzettend moeilijk om een maakplek te vinden in het noorden voor innovatieve producten. Juist om het gat te dichten tussen lokale kleinschalige en massa productie.  

We kwamen er ook achter dat je de weg naar een circulair voedselsysteem niet in je eentje en ook niet met z’n tweeën kunt afleggen. Samen bereik je meer, dat hebben de ontwikkelingen afgelopen twee jaar wel bewezen. Juist daarom wordt Circle of Food nu onderdeel van het Fieldlab Circulair Ondernemen van NICE. En hoe mooi dat er een maakplek in het noorden komt voor circulaire ontwikkelingen! 

Zo krijgen niet alleen wij krijgen de kans om circulair te ondernemen, maar nog meer jong talent krijgt zo ruimte om te ontwikkelen. En dat is juist zo gaaf, onze geleerde lessen, nieuwe fouten en gedeelde kansen overdragen aan ander jong talent. Zo ververmeerderen we onze impact met een nog hogere factor. 

voorbeelden uit de praktijk

WIL JIJ HIER OOK TUSSEN STAAN? 

Jongeren kunnen na het behalen van hun diploma aan de slag in het fieldlab om hun eigen idee of het idee van een mkb’er van circulair ondernemen aan de slag op het gebied van circulair ondernemen. 

Food of the future

Niemand heeft belang bij reststromen of tijdelijke overschotten, maar als ondernemer heb je niet altijd de tijd en ruimte hier iets mee te doen. Circle of Food helpt juist die ondernemer door gezonde en smaakvolle producten te ontwikkelen met reststromen. 

Dit levert aan 3 kanten voordelen: voedsel behoud zijn waarde in de keten, er is minder afval én als ondernemer heb je meer afzetmogelijkheden.

meervoudige-waardecreatie

Het ontstaan van Circle of Food

We werkten aan de ontwikkeling van de Zwampasta, maar dat smaakte naar meer. Van een afstudeeronderzoek naar werken aan een merk. Hoe is Circle of Food ooit ontstaan? Wij nemen jou graag mee in ons verhaal. 

powered by nice°

Zonder het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (nice°) geen Circle of Food

Nice° is dé plek waar jonge mensen kunnen werken aan Circulaire Economie vraagstukken. Door te innoveren, ontdekken en experimenteren helpen ze met hun nieuwe kennis de transitie naar een circulaire economie te maken. Onder de vlag van Nice° werken we samen aan een houdbare toekomst met Circle of Food.

Het project NICE Matters wordt medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Ruimtelijk Economisch Programma & Provincie Drenthe.