hoe het begon

hoe het begon

Wie zijn de personen achter Circle of Food en hoe is het ooit begonnen? We nemen jou mee in het verhaal. 

In 2019 kruisten de wegen van Hilly Lautenbach & Elise Brugman bij NICE, hét Noordelijk Innovatielab waar young professionals en partners werken aan de transitie naar een circulaire economie. Nog nooit samengewerkt en ineens fulltime samenwerken voor hun afstudeeronderzoek bij NICE. Ze mochten bezig met de doorontwikkeling van een oesterzwampasta. De oesterzwammen groeien bij ZernikeZwam op koffiedik dat anders wordt weggegooid. Na maandenlang onderzoek, het veranderen van samenstellingen en verhogen van voedingswaarden realiseerden wij een duurzame én houdbare zwampasta.

Dit proces verliep zó goed; zowel de samenwerking als de ontwikkeling van het product. Ze vulden elkaar aan en gingen er 100% voor. Beide willen zij zorgen dat er meer duurzame en gezonde producten in de schappen komen te liggen, en dit gaf energie. Het was meer dan een afstudeeronderzoek geworden. De zwampasta wilden ze op de markt zetten. NICE heeft ze de kans gegeven om het merk verder te ontwikkelen onder het project ‘NICE Matters’. En zo is Circle of Food geboren. 

zwampasta

Wist je dat je 7,5 kg koffiedik van de verbrandingsoven redt met 1 zakje Zwampasta? Ook krijg je met de Zwampasta meer vezels én plantaardige eiwitten binnen. Beter voor de aarde en voor jou!

Get to know us

Ik ben opgegroeid op een boerderij en mijn ouders hebben een boerderijwinkel gevuld met streekproducten. De boerderij was mijn speeltuin en ik mocht altijd mee op sleeptouw om lokale kaasjes en groente te halen. Van jongs af aan is voeding mijn grote passie. Als kind kon ik al uren bakken en verslond ik kookboeken. Op mijn blog deel ik gezonde recepten en leefstijltips om zoveel mogelijk mensen te inspireren gezonder te leven. Als diëtiste wil ik een bijdrage leveren om de gezonde keuze de makkelijkste te maken.

Ik ben ook opgegroeid op de boerderij! Een onverwachte overeenkomst. Vroeger vond ik het heerlijk om buiten te spelen in de natuur en de lekkerste pannenkoeken te bakken met melk van eigen koeien. Dat lokale zat er daarom al vroeg in. Met een eigen moestuin en veel vers eten heb ik dat meegekregen. Nu kan ik er nog van genieten om uitgebreid te tafelen met mijn vriendinnen en draag ik mijn passie voor eten graag over. We mogen best wat zuiniger met de planeet omgaan. Ik wil de consument daarom de kans bieden om te kunnen kiezen uit meer eerlijke, maar vooral gezonde producten in de schappen.

Video afspelen

F00d of the future

Circle of Food maakt het voedsel van de toekomst. Met reststromen of tijdelijke overschotten maken wij nieuwe voeding. Beter voor de aarde en voor jou!

van reststroom tot product

Onze missie is om het circulaire voedselsysteem de standaard maken. Dit begon met de Zwampasta, maar we wilden meer. Daarom gingen we meer  lokale ondernemers helpen die met reststromen of tijdelijke overschotten zitten. Deze creatieve oplossingen voor reststromen sluiten aan bij onze 4 pijlers.

tegen afval

Afval bestaat niet, afval is een grondstof.

Beter v00r de aarde

Biodiversiteit is van levensbelang. Met meer plantaardig en lokaal eten maak je impact.

de gezonde keuze

De gezonde keuze toegankelijker maken met meer gezonde producten.

puur & eerlijk

Wij staan voor een transparante en lokale voedselketen. Samen werken we aan een eerlijke productie.

We zijn begonnen met het ontwikkelen van de Zwampasta, een houdbare én gezonde pasta gemaakt met oesterzwammen die worden gekweekt op koffiedik. Naast de Zwampasta wilden we meer lokale ondernemers helpen. 

Dit door te kijken naar reststromen of tijdelijke overschotten binnen het bedrijf en daar een passend product mee te ontwikkelen. We kijken naar de voedselveiligheid, voedingswaarde en receptuur. Ook kijken wij naar de marketing, zodat het product gelijk in de markt gezet kan worden en niet op de plank blijft liggenWe nemen het hele productontwikkelingsproces uit handen en als ondernemer krijg je er een creatieve oplossing voor terug.

Dit levert aan 3 kanten voordelen: voedsel behoud zijn waarde in de keten, er is minder afval én als ondernemer heb je meer afzetmogelijkheden.

waadhoeke-producten

streekproducten

Als mooi voorbeeld van het verwaarden van reststromen: Boerderijwinkel Dykstra State en Circle of Food hebben de handen in een geslagen om voedsel de waarde te geven die het verdient. Appels uit de gemeente Waadhoeke zijn gered en gebruikt voor maar liefst drie gezonde en lokale producten.

van startup naar fieldlab

De weg naar een circulair voedselsysteem kun je niet in je eentje en ook niet met z’n tweeën afleggen. Samen bereik je meer, dat hebben de ontwikkelingen afgelopen twee jaar wel bewezen.

Juist daarom wordt Circle of Food nu onderdeel van het Fieldlab Circulair Ondernemen.  in tegenstelling tot onze zelfstandige startup Circle of Food. Zo krijgen niet alleen wij krijgen de kans om circulair te ondernemen, maar nog meer jong talent krijgt zo ruimte om te ontwikkelen. En dat is juist zo gaaf, onze geleerde lessen en gedeelde kansen overdragen aan ander jong talent. Zo ververmeerderen we onze impact met een nog hogere factor. 

Jong talent na het behalen van hun diploma aan de slag in het fieldlab om hun eigen idee of het idee van een mkb’er van circulair ondernemen aan de slag op het gebied van circulair ondernemen. Het lab biedt faciliteiten en ondersteuning om de (voedsel)producten te ontwikkelen en te testen, door te ontwikkelen en te produceren.

POWERED BY NICE

Zonder het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) geen Circle of Food.

NICE is dé plek waar jonge mensen kunnen werken aan Circulaire Economie vraagstukken. Door te innoveren, ontdekken en experimenteren helpen ze met hun nieuwe kennis de transitie naar een circulaire economie te maken. Onder de vlag van NICE werken we samen aan een houdbare toekomst met Circle of Food.

Het project NICE Matters wordt medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Ruimtelijk Economisch Programma & Provincie Drenthe.